Et hybrid solcelleanlæg har et batteri til lagring af overskydende strøm, som du kan bruge, når solen ikke skinner, og vinden ikke blæser. Læs mere om hybrid solcelleanlæg her.
Et hybrid solcelleanlæg er et solcelleanlæg med batterilager, der kan give dig yderligere besparelser på elregningen, samtidig med at du kommer tættere på at være selvforsynende med strøm. Så enkelt kan det siges.
Udviklingen inden for hybride solcelleanlæg har været stor de seneste år, og der findes flere forskellige løsninger, når det kommer til valg af batteri. Ens for alle anlæg er dog, at du får mulighed for at gemme din elproduktion, så du kan udnytte den om aftenen og natten, hvor solcellerne ikke genererer strøm.
Hvordan virker et hybrid solcelleanlæg?
Hvis vi først tager et kig på, hvordan et traditionelt solcelleanlæg fungerer: Når flere solceller sættes sammen, får man et solcellepanel. Panelerne omdanner solens lys til elektricitet ved hjælp af grundstoffet silicium, der kan omdanne solenergi til jævnstrøm. Herefter omdanner en inverter jævnstrømmen til vekselstrøm, der efterfølgende kan bruges i boligen.
Et hybrid solcelleanlæg producerer strøm på samme måde som et traditionelt anlæg. Forskellen er, at der er inkorporeret batterilagring direkte i anlægget. Når der er overskydende energi – altså hvis du ikke bruger strømmen, mens den produceres – bliver den lagret på batteriet. Det gør det muligt at opbevare energien og bruge den på et senere tidspunkt, for eksempel om aftenen og natten.
Selve batterilageret virker ved, at en indbygget computer monitorerer elproduktionen og sammenholder det med, hvor meget strøm du bruger. Når der er overskudsstrøm, sørger computeren for, at det sendes videre til batteriet. Alternativt kan du også sælge din overskudsstrøm.
Fordele ved hybrid solcelleanlæg
- Du kan udnytte den strøm, du producerer i dagtimerne, om aftenen
- Om sommeren kan du være stort set selvforsynende med strøm
- Du kan få op til 60% bedre totaløkonomi ift. et almindeligt solcelleanlæg
- Overskudsstrøm kan sælges til elnettet for ekstra indtægt
Spar (flere) penge med et hybrid solcelleanlæg
En af de største fordele ved et hybrid solcelleanlæg er, at der er ekstra penge at spare ved at bruge batteriet fornuftigt. Typisk lader du det op om dagen, hvor elproduktionen er høj, og du måske ikke er hjemme til at udnytte det, men nogle batterier tillader også, at du lader op ved hjælp af strøm fra elnettet.
Opladning via strøm fra elnettet kan sjældent betale sig om sommeren, hvor dit solcelleanlæg producerer rigeligt med strøm. Men om vinteren, hvor indstrålingen er lav, kan det ofte betale sig at lade dit batteri op om natten med strøm fra elnettet, da prisen på det tidspunkt er lav. Derefter kan du bruge strømmen fra batteriet om dagen, hvor den er dyrere.
Grundlæggende handler det om at lade dit batteri så billigt som muligt, og derefter udnytte energien, mens strømmen er dyr.
Hvem kan have gavn af et solcelleanlæg med batteri?
Der er flere faktorer, der afgør, om det kan betale sig for dig at vælge et hybrid solcelleanlæg over et traditionelt et af slagsen. Først og fremmest afhænger det af dit energiforbrug og dit forbrugsmønster. Har du et lavt årligt energiforbrug, og bruger du det meste af din strøm i dagtimerne, kan det næppe betale sig at investere i et batteri til dine solceller.
Har du derimod et forbrug, der overstiger 3.500 kWh årligt, og er du meget hjemmefra i løbet af dagen – ja, så kan det være en fordel med et hybrid solcelleanlæg. Drømmer du om at blive selvforsynende – eller delvist selvforsynende – kigger du sandsynligvis ind i en vis overdimensionering af dit solcelleanlæg, og her vil et batteri også være en stor fordel.
Hvor stort et batteri skal du vælge?
Når du begynder at kigge på hybride solcelleanlæg, vil du hurtigt lægge mærke til, at der især er to batteristørrelser, der går igen. Nemlig 5 kWh og 10 kWh. Det skyldes, at det er to gode størrelser til de gennemsnitlige danske husstande, samt at mange batterier kommer i moduler af 5 kWh.
Hvis dit årlige forbrug ligger mellem 3.500-6.000 kWh, vil et solcellebatteri med en kapacitet på 5-7 kWh normalt være tilstrækkelig. Har du et forbrug på 6.000-11.000 kWh om året, kan du med fordel overveje et batteri med en kapacitet på 10 kWh.
Når du vælger batteri til dit solcelleanlæg, bør du både kigge på dit nuværende behov, men også tænke fremtidige behov ind i ligningen. Kommer din husstand eksempelvis til at vokse, eller overvejer du at skifte varmekilde fra brændsel til varmepumpe? I så fald stiger dit årlige forbrug af kWh i fremtiden. Det kan du tage højde for ved at vælge et større batteri – alternativt kan du vælge en model, der tilbyder mulighed for at udbygge med 5 kWh, når behovet opstår.
Hvad koster et hybrid solcelleanlæg?
Prisen for et hybrid solcelleanlæg varierer afhængigt af faktorer som producent, komponenter, batterikapacitet og installatørgebyr.
Der mange faktorer, der påvirker prisen på et hybrid solcelleanlæg, og derfor anbefaler vi altid, at du indhenter tilbud på den størrelse, du ønsker dig. Hos EcoHelper kan du gratis og uforpligtende få tre tilbud på et hybrid solcelleanlæg – så har du noget at sammenligne med og ikke mindst mulighed for at få vejledning og rådgivning af vores samarbejdspartnere.