Skift dit gasfyr ud med en varmepumpe

Gasfyr er et populært valg til opvarmning af boliger i Danmark. Men med stigende gaspriser og udforudsigbarheden med naturgas, er der flere og flere, der overvejer at skifte til en varmepumpe. Men hvad skal du vide, inden du tager skridtet og skifter til en luft til vand varmepumpe.

Primære grunde til at skifte dit gasfyr med til en varmepumpe

Lavere varmeregninger

Den primære grund til at de fleste vælger at udskifte deres gasfyr med en varmepumpe er at varmepumpen er mere energieffektiv. Det betyder, at du potentielt kan spare mange penge på varmeregningerne.

Undgå udsving i naturgaspriser

Naturgaspriser kan være uforudsigelige og svinge betydeligt afhængigt af globale markedsforhold og geopolitiske hændelser. Det har vi blandet andet set eksempler på i 2020-2023, hvor gaspriserne steg over 1000 procent. For at beskytte sig mod disse svingninger vælger mange at droppe deres nuværende gasfyr. 

Den grønne omstilling

Varmepumper er en grønnere form for opvarmning. En varmepumpe er drevet af el og hvis din energikilde er strøm fra solceller eller vindmøller, opvarmer du dit hus med ren grøn energi. Du kan selv overveje at installere et solcelleanlæg til at stå for strømproduktionen til din varmepumpe.

Udfasning af gasfyr

Et overvældende flertal i Folketinget har besluttet, at gasopvarmning i danske hjem skal ophøre inden 2035. Hertil skal alt gas i Danmark i 2030 komme fra grønne energikilder. Mange vælger allerede nu at fremtidssikre deres bolig, ved at skifte deres opvarmningskilde.

Tilskudsordning via varmepumpepuljen

Hvis du overvejer at udskifte dit gasfyr med en varmepumpe, er der gode nyheder. Der findes en specifik tilskudsordning kaldet ‘Varmepumpepuljen’, som giver økonomisk støtte til dette formål. Puljen er en del af regeringens indsats for at fremme grønne energiløsninger og reducere CO2-udslippet.

For at være berettiget til tilskud gennem Varmepumpepuljen skal flere kriterier opfyldes. Dette inkluderer typisk krav om effektivitet, installation af certificerede fagfolk, og at den valgte varmepumpe opfylder bestemte tekniske specifikationer. Størrelsen af det tildelte tilskud kan variere afhængigt af den specifikke varmepumpe og installationens omkostninger. I september 2023 var det muligt at få 17.000 kr. i tilskud.  For mere detaljeret information og vejledning om, hvordan du søger, kan du læse vores artikel “sådan får du tilskud via Varmepumpepuljen“. Her vil du finde alle nødvendige oplysninger for at få det maksimale ud af denne støtteordning.


Hvad koster det at skifte til en varmepumpe?

At skifte til en varmepumpe er en investering, der varierer i pris afhængigt af flere faktorer, herunder varmepumpens type, installationens kompleksitet og boligens størrelse. Lad os tage et konkret eksempel for at give en bedre forståelse:

Selve varmepumpen: En luft-til-vand varmepumpe til en gennemsnitlig dansk familiebolig kan koster mellem 100.000 kr. og 140.000 kr. inkl. installation afhængig af mærke og kapacitet.

Tilbehør og ekstraudstyr: Nogle gange kan der være behov for ekstra udstyr eller tilpasninger i hjemmet, som f.eks. nye rør eller isolering. Dette kan medføre yderligere omkostninger på op til 10.000 kr.

Samlet set kan den totale investering for vores eksempel ligge i intervallet fra 110.000 kr. til 150.000 kr. Det er vigtigt at huske, at disse priser er estimater, og det anbefales altid at indhente flere tilbud fra forskellige leverandører for at få den mest nøjagtige pris for din specifikke situation. Desuden kan eventuelle tilskudsordninger som f.eks. varmepumpepuljen, hjælpe med at reducere den samlede udgift.

Kan det betale sig at skrotte gasfyret?

Det store spørgsmål er, om det overhovedet kan betale sig at få installeret en varmepumpe i stedet for et gasfyr. Den primære variable til at bestemme dette er prisen på gas. I 2022 så vi store udsving i gasprisen, og der var ikke tvivl om, at det i den periode havde været mere rentabelt at have en varmepumpe. Vi har dog siden set at priserne er stagneret og dermed “normale” priser ikke er den store forskel på at opvarme sit hus med gas eller en varmepumpe.

Du skal derfor overveje, om du kan leve med risikoen for at se en stigning i gaspriserne over de kommende år. På et tidspunkt inden 2035 vil du blive tvunget til at skifte til en varmepumpe eller fjernvarme. Du skal vurdere om investeringen skal komme nu eller på et senere tidspunkt.   

Skal du skifte til en varmepumpe?

At skifte fra et gasfyr til en varmepumpe er en betydelig beslutning, der kræver omhyggelig overvejelse. Denne overgang er ikke kun en investering i din boligs fremtid, men også et skridt mod en mere bæredygtig levevis. Med den uforudsigelighed, der kendetegner naturgaspriserne, kan en varmepumpe tilbyde en mere stabil og forudsigelig opvarmningsløsning. Med regeringens beslutning om at udfase gasfyr inden 2035 betyder, at skiftet fra gasfyr til varmepumpe ikke kun er en mulighed, men en kommende nødvendighed. Ved at handle tidligt kan husejere drage fordel af tilskudsordninger som Varmepumpepuljen, der kan reducere de indledende investeringsomkostninger. Den nødvendige investering nu kan derfor være med til at sikre både finansiel og miljømæssig stabilitet for din husstand i de kommende år.

Redaktionen hjælper dig med at lære og forstå de mange muligheder, der findes inden for energioptimerende løsninger. Vi deler alt fra dybdegående guides til oplysninger om tilskudsmuligheder. Vores mål er at gøre det let og forståeligt at træffe et bæredygtigt valg.

Vi har gjort det enkelt for dig at indhente tilbud på energibesparende løsninger.
Endda helt gratis og uforpligtende.

Kontakt os