Hvilket batteri skal du vælge til dine solceller?

Solceller er en god måde at bringe bæredygtig energi ind i dit hjem på. Men for at få det fulde udbytte af din solenergi, skal du vælge det rigtige batteri til at lagre den overskydende strøm.

Uanset om du overvejer at installere et nyt solcelleanlæg med batteri, eller du ønsker at eftermontere et batteri til et eksisterende system, er det vigtigt at træffe det rette valg af solcellebatteri – både type, størrelse og producent.

Herunder dykker vi ned i de forskellige typer af batterier til solceller – fra de velkendte lithium-ion batterier til de mere traditionelle batterier med blysyre. Vi sammenligner fordele og ulemper, diskuterer størrelser og kapacitet og giver dig en idé om priserne.

Hos EcoHelper forstår vi, at valget af det rette batteri til dine solceller er en vigtig beslutning. Derfor er det gratis og uforpligtende at indhente tilbud fra vores leverandører.

Hvilke typer af batterier findes der til solceller?

De mest almindelige batterier til solceller er lithium-ion og blysyre, men der findes også alternativer som for eksempel nikkel-jern batterier.

Vi gennemgår dem en for en herunder.

Sammenligning af de forskellige batterityper til solceller

Lithium-ion batterier

Denne type batteri er den mest almindelige i danske husstande i dag. Lithium-ion batterier er kendt for deres høje energitæthed, lange levetid og lavere vægt sammenlignet med andre batterityper.

Batterier af denne slags kræver minimal vedligeholdelse, og de har en høj effektivitet ved både opladning og afladning. Ulempen er, at de er relativt dyre sammenlignet med eksempelvis blysyrebatterier.

Blysyrebatterier

Batterier med blysyre har været brugt i mange år, og det er en budgetvenlig løsning. De er robuste og tolererer dybdeafladning, hvilket gør blysyrebatterier til et godt valg til solcelleanlæg.

Ulemperne ved denne type batteri er, at de vejer meget, har en lavere energitæthed og en kortere levetid sammenlignet med lithium-ion batterier.

Nikkel-jern batterier

Nikkel-jern batterier har eksisteret i mange år, og de er kendt for deres lange levetid og robusthed. Da nikkel er lettere end bly, har disse batterier en lavere vægt end blysyrebatterier – de er dog stadig tungere end lithium-ion.

Nikkel-jern batterier har eksisteret i mange år, og de er kendt for deres lange levetid og robusthed. Da nikkel er lettere end bly, har disse batterier en lavere vægt end blysyrebatterier – de er dog stadig tungere end lithium-ion.

Batteriets størrelse og kapacitet

Størrelsen og kapaciteten på dit solcellebatteri bestemmer, hvor meget energi det kan lagre, og dermed hvor lang tid du kan bruge strøm fra solcellerne, selvom det ikke producerer energi.

Batteriets kapacitet

Batteriets kapacitet måles i kilowatt-timer (kWh), og måleenheden angiver, hvor meget strøm batteriet kan levere i en time. For eksempel kan et 5 kWh batteri levere 1 kilowatt (kW) af strøm i 5 timer.

Jo større kapacitet, jo mere energi kan der lagres på dit batteri.

Batteriets størrelse

Batteriets størrelse skal vælges med udgangspunkt i dit daglige energiforbrug og størrelsen på dit solcelleanlæg. En almindelig metode er at kigge på dit energiforbrug på en af de dage, hvor du bruger mest energi – alternativt kan du kigge på dit samlede energiforbrug over et år.

En liste over fordele og ulemper for solceller med batteri

Hvor stort et batteri skal du vælge?

De mest almindelige størrelser på solcellebatterier på det danske marked er 5 kW og 10 kW.

Har du et årligt energiforbrug på 3.500-6.000 kWh, vil et batteri på 5-7 kW være passende. Størrelsen sikrer, at du kan lagre nok energi til de dage, hvor solcellerne ikke producerer så meget strøm.

Er dit årlige energiforbrug på 6.000-11.000 kWh, bør du supplere dit solcelleanlæg med et 10 kWh batteri. Dermed har du nok strøm til det højere energiforbrug – også på dage med lav indstråling.

Er du usikker på, hvor stort et batteri du skal vælge til dit hybride solcelleanlæg, kan du med fordel indhente tilbud gennem EcoHelper. Når du har udfyldt vores kontaktformular, bliver du kontaktet af tre forskellige leverandører, der gennemgår dine behov og ønsker med dig. De hjælper dig også med at beslutte, hvilken batteristørrelse der passer bedst til dit hjem og dit energiforbrug.

ℹ️ Læs mere om 6 kW solceller med batteri og 10 kW solceller med batteri

Hvad koster et batteri til solceller?

Det er vigtigt at have et godt overblik over de økonomiske aspekter af et solcelleanlæg med batteri, og vi har taget et kig på priserne for lithium-ion batterier for at give dig en idé om niveauet. Spændet er stort, og både mærke og kapacitet spiller en rolle. Du kan også med fordel se vores guide til priseksempler på hybrid solcelleanlæg.

Husk, at det ofte er billigere at købe batteriet sammen med solcellerne end at eftermontere et batteri.

Et 5 kWh lithium-ion batteri koster 15.000-20.000 kr., og det egner sig perfekt til dig, der har et mindre årligt forbrug på 3.000-4.000 kWh.

Overvejer du et 7 kWh lithium-ion batteri til dit solcelleanlæg, kan du forvente en pris på 20.000-25.000 kr. Størrelsen egner sig fint til et årligt forbrug på 5.000-6.000 kWh.

Har du et årligt forbrug på 6.000-8.000 kWh, vil et lithium-ion batteri på 10 kWh ofte være passende. Prisen for det ligger omkring 27.000-30.000 kr.

Et stort årligt energiforbrug kræver et stort batteri. Med et 15 kWh lithium-ion batteri har du lagringsplads nok til at imødekomme et årligt forbrug på 8.000-11.000 kWh, og prisen på et batteri i den størrelse ligger omkring 40.000 kr.

Udover selve prisen vil der være udgifter til installation af batteriet, og denne udgift ligger omkring 6.000 kr. uanset størrelsen på batteriet.

Hvilke mærker laver de bedste batterier til solceller?

Det bedste batteri til solceller er naturligvis et spørgsmål om flere forskellige faktorer, herunder dit budget og dine behov. Når det er sagt, er der udvalgte producenter på markedet, der altid scorer topkarakterer i diverse test – det gælder blandt andet:

  • Huawei 
  • Sonnen
  • BYD
  • Growatt

Huawei – en kraftfuld løsning

Huawei er særligt kendt for deres LUNA2000-serie, der er en kraftfuld løsning, som sikrer dig en pålidelig strømforsyning.

Batterierne er IP66-klassificeret for at beskytte mod støv og vand, og de leveres med en garanti på 10 år.

Sonnen – ledende på markedet

Sonnen blev grundlagt i 2010, og siden lanceringen af deres første batteribank i 2011 har de været førende på markedet.

Med et solcellebatteri fra Sonnen er du sikret en innovativ løsning med optimal funktionalitet og holdbarhed. Batteriet er ofte en dyrere løsning end alternativerne, men du får værdi for pengene.

BYD – en levetid på 25 år

Lithium-ion batterierne fra BYD er designet til at have en lang levetid med mange opladningscyklusser, og du kan derfor forvente et holdbart og effektivt batteri med en estimeret levetid på 25 år.

Producentens Premium batteri er sammensat af 2 til 5 moduler, der gør det muligt for dig at vælge præcis den størrelse, der passer bedst til dine behov.

Growatt – høj effektivitet og 10 års garanti

Med et solcellebatteri fra Growatt sikrer du dig en løsning, der effektivt og pålideligt lagrer din overskydende energi. Du kan tilmed overvåge dit Growatt anlæg i realtid, så du hele tiden kan optimere dit energiforbrug. 

Growatt tilbyder 10 års garanti på alle deres batterier.

Få hjælp til at vælge den rette løsning

Som du kan læse af ovenstående, er der mange muligheder for både størrelser og producenter, når du skal vælge et batteri til dine solceller. Det kan være svært at få overblikket på egen hånd, og derfor kan du med fordel alliere dig med en ekspert på området.

Hos Mine3Tilbud kan du gratis og uforpligtende indhente tilbud på solceller med batteri, hvorefter du kan gå i dialog med leverandøren om mærke og størrelse. Dimensioneringen er vigtig for din oplevelse af solcelleanlægget, og det samme er batteriets størrelse og levetid.

Udfyld vores formular i dag og få dine tilbud indenfor få dage.

Redaktionen hjælper dig med at lære og forstå de mange muligheder, der findes inden for energioptimerende løsninger. Vi deler alt fra dybdegående guides til oplysninger om tilskudsmuligheder. Vores mål er at gøre det let og forståeligt at træffe et bæredygtigt valg.