Solceller med batteri: Komplet guide

Når du overvejer at investere i solceller, er et af de første spørgsmål ofte, om du skal vælge et solcelleanlæg med eller uden batteri. Vi har udarbejdet en komplet guide til dig, der overvejer at anskaffe solceller med batteri, også kendt som et hybrid solcelleanlæg.

Hvad er solceller med batteri egentlig?

Simpelt sagt kombinerer solceller med batteri solcelleteknologiens elproduktion med effektiv energilagring. Det betyder, at du kan producere din egen grønne energi til brug nu og her, men i modsætning til solceller uden batteri kan du også opbevare overskydende energi til brug, når solen ikke skinner. Teknologien giver dig mulighed for at optimere din energiudnyttelse og opnå større uafhængighed af elnettet.

Herunder dykker vi ned i de forskellige aspekter af solceller med batteri: fra typer af batterier og hvordan du vælger det rigtige til dit behov til fordelene ved hybrid solcelleanlæg. Til slut kigger vi på, hvordan du kan blive (tæt på) selvforsynende med strøm. Uanset om du er privat boligejer eller en del af en virksomhed, finder du her de informationer, du skal bruge for at træffe en informeret beslutning om solceller med eller uden batteri.

Hvilke solcellebatterier findes der?

Når du overvejer et solcelleanlæg med batteri, er det afgørende at forstå de forskellige batterityper, så du kan vælge det, der passer bedst til dine behov. 

I Danmark anvender vi primært tre typer af batterier til solceller:

Lithium-ion batterier

Lithium-ion batterier har en høj energitæthed, hvilket gør dem mindre rent fysisk, men mere effektive end andre batterityper. De kan typisk opbevare og udnytte 80-100% af deres kapacitet, og de oplades generelt hurtigere end andre typer. 
Denne batteritype er den mest almindelige for boligejere, og det er både en effektiv og langtidsholdbar løsning.

Blysyrebatterier

Blysyrebatterier er den ældste batteritype til solcellesystemer. De er pålidelige og ofte billigere end lithium-ion batterier, men de har en lavere energitæthed, hvilket gør dem større og tungere. 

Blysyrebatterier har en begrænset afladningskapacitet, hvilket betyder, at de hurtigere skal genoplades, og derudover skal de skiftes hvert 3.-5. år. Det er dog en fornuftig løsning til boligejere, der leder efter et budgetvenligt batteri.

Saltvandsbatterier

Saltvandsbatterier til solceller er en forholdsvis ny teknologi, der bruger saltvand som elektrolyt, hvilket gør dem mere miljøvenlige og sikre end andre batterityper. De har desuden en lang levetid og fuld afladningskapacitet.

Ulempen ved saltvandsbatterier er, at de stadig er for store og ofte også for dyre til at komme i betragtning som almindelige husbatterier.

Hvilken størrelse batteri til solceller skal du vælge?

Når du skal vælge det rette batteri til dit solcelleanlæg, handler det først og fremmest om at kigge grundigt på dit nuværende og fremtidige energiforbrug. Et solcelleanlæg er en stor investering, og det er vigtigt, at anlægget imødekommer eventuelle ændringer eller stigninger i dit energiforbrug i de kommende år – for eksempel hvis du overvejer at investere i en elbil eller en varmepumpe.

Lithium-ion batterier på 5 kWh og 10 kWh er de mest almindelige valg for private husstande. Valget af batteristørrelse afhænger af dit årlige energiforbrug:

Et årligt forbrug på 3.500-6.000 kWh

Til en husstand med et årligt forbrug i dette spænd vil et batteri på 5-7 kW typisk være passende. Det er stort nok til effektivt at lagre overskydende energi fra solcellerne, som kan bruges i perioder, hvor der ikke produceres strøm.

Et årligt forbrug på 6.000-11.000 kWh

For større husstande med et årligt forbrug på 6.000-11.000 kWh anbefales et solcelleanlæg på 7-15 kW suppleret med et 10 kWh batteri. Et større batteri vil være i stand til at håndtere det højere energiforbrug og sørge for, at du har tilstrækkeligt lagret energi til at dække dit behov i perioder med lav indstråling eller højere energiforbrug.

Find ud af hvad som passer bedst til dig og dit forbrug

Når du indhenter tilbud på solceller med batteri gennem EcoHelper, skal du dele en række oplysninger om dit nuværende forbrug. Herefter vil du modtage et tilbud fra tre af vores leverandører, der vil gå i dialog med dig om blandt andet dine fremtidige behov for at sikre, at du får det bedste solcelleanlæg og den rette batteristørrelse til lige præcis din situation.

Solceller med eller uden batteri – hvad skal du vælge?

At tilføje et batteri til dit solcelleanlæg kan have betydelige fordele, men det er ikke nødvendigvis den rette løsning for alle. Nedenfor sammenligner vi fordele og ulemper ved solceller med og uden batteri og klæder dig på til at beslutte, hvilket solcelleanlæg der passer bedst til dig.

Fordele og ulemper ved solceller med batteri

Den primære fordel ved solceller med batteri er, at du kan lagre den overskydende energi produceret om dagen og bruge den om natten eller på overskyede dage, hvilket reducerer afhængigheden af elnettet. Samtidig kan det være økonomisk fordelagtigt at gemme og anvende strømmen selv frem for at sende den tilbage til elnettet mod betaling.

Ulempen er, at indkøb og installation af batterier kan være en betydelig investering, ligesom batterierne har en begrænset levetid, og derfor kræver udskiftning over tid.

Fordele og ulemper ved solceller uden batteri

De primære fordele ved solceller uden batteri modsvarer i sagens natur ulemperne ved den modsatte løsning. Fordelene er altså, at du får lavere startomkostninger, hvis du vælger solceller uden batteri, ligesom du har mindre udstyr at vedligeholde og ikke skal tænke over udgifter til udskiftning af batteriet.

Ulempen er, at du er mere afhængig af elnettet, da dit solcelleanlæg stopper produktionen af strøm, når dagslyset forsvinder.

Om du skal vælge solceller med eller uden batteri afhænger af dine behov. Ønsker du at sikre en høj uafhængighed af elnettet og på sigt blive selvforsynende med strøm, så er solceller med batteri den helt rigtige løsning. Er dit primære mål derimod at reducere startomkostningerne, og har du generelt et lavt elforbrug i de mørke timer – ja, så bør du overveje solceller uden batteri.

Solcelleanlæg med batteri: 6 kW eller 10 kW

Solcelleanlæg med batteri fås i mange forskellige størrelser, men til private husstande snakker vi oftest om 6 kW og 10 kW. Begge størrelser er populære, og valget mellem dem afhænger af dit specifikke behov og energiforbrug.

Fordelen ved solceller med batteri er, at du kan lagre den overskydende energi og dermed udnytte den selvproducerede strøm bedre. Derfor kan du som udgangspunkt beregne størrelsen af dit anlæg med 1:1-metoden; har du et årligt energiforbrug på 6.000 kWh, er et anlæg på 6 kW ofte passende. Du bør dog tage højde for fremtiden, så du sikrer dig en bæredygtig investering på sigt. 

Har du eksempelvis planer om at skifte varmekilde fra brændsel til varmepumpe, eller drømmer du om en elbil – ja, så stiger dit energiforbrug fremadrettet, og det kan du imødekomme ved at vælge et solcelleanlæg på 10 kW.

Der er naturligvis flere ting, der skal tages i betragtning, når dit solcelleanlæg skal dimensioneres. Blandt andet kapaciteten på batteriet, afladningseffekten, anlæggets placering og kvaliteten af solcellerne. 

Bliv selvforsynende med strøm

Drømmer du om at blive uafhængig af det offentlige elnet og være selvforsynende med strøm, er der flere ting, du kan gøre.
Et solcelleanlæg med batteri er et vigtigt skridt mod selvforsyning, og som udgangspunkt kan du bruge 1:1000 kWh-modellen, når du beregner, hvor stort dit anlæg skal være.

Altså for hver 1.000 kWh i årligt forbrug i husstanden, skal du have 1 kW i solceller. Bruger du 6.000 kWh om året, bør du altså have et solcelleanlæg på 6 kW.

Vil du være selvforsynende, skal du desuden tænke et batteri med i ligningen, så du også har strøm om natten, og når det regner.

Går du efter at blive selvforsynende, bør du desuden overveje en vis grad af overdimensionering, så du er sikker på, at du har strøm nok på lager til de lange, grå måneder, hvor indstrålingen er lavere, og solcellerne producerer mindre energi. Samtidig kan du med fordel tænke over dit elforbrug, så du så vidt muligt bruger din strøm i dagtimerne, mens den produceres, og dermed sparer på den lagrede energi.

Selvforsynende opvarmning med varmepumpe og solceller

Vil du gå hele vejen og blive selvforsynende på ikke bare strøm, men også varme, så du bliver mere eller mindre uafhængig af det offentlige net og slipper for at betale høje priser for fossile brændstoffer – ja, så kan du overveje at kombinere en varmepumpe med et solcelleanlæg med batteri.

En varmepumpe fungerer ved at udnytte den termiske energi i luften, jorden eller vandet (afhængig af typen af varmepumpe), og til det skal den bruge elektricitet. Har du dimensioneret dit solcelleanlæg og det tilhørende batteri herefter, kan du selv forsyne varmepumpen med den nødvendige energi i dagtimerne, mens du i de mørke timer kan tilføre energi fra batteriet.

Kan det betale sig at blive selvforsynende med strøm?

At blive hundrede procent selvforsynende med varme og/eller elektricitet kræver en generøs dimensionering af både solceller og batteri. Rent økonomisk er det sjældent en rentabel investering for et enfamiliehus – her kan det bedre betale sig at fokusere på at opnå så høj en grad af selvforsyning som muligt uden at gå på kompromis med tilbagebetalingstiden.

En hybridløsning, hvor du i høj grad producerer din egen strøm, men samtidig kan trække på det offentlige elnet i perioder med højt forbrug eller lav energiproduktion, vil give en god balance mellem økonomiske besparelser og selvforsyning.

Ofte stillende spørgsmål

Hvad er solceller med batteri?

Hvad er et hybrid solcelleanlæg?

Hvordan virker solceller med batteri?

Hvad koster solceller med batteri?

Hvorfor er solceller med batteri en god idé?

Redaktionen hjælper dig med at lære og forstå de mange muligheder, der findes inden for energioptimerende løsninger. Vi deler alt fra dybdegående guides til oplysninger om tilskudsmuligheder. Vores mål er at gøre det let og forståeligt at træffe et bæredygtigt valg.