Kræver dine solceller tilladelse? 

Solceller bliver stadig mere populære som en grøn energiløsning, der kan reducere både energiregningen og CO2-udledningen. Men kræver solceller tilladelse? Før du går i gang med installationen af solceller på din ejendom, er det vigtigt at kende til de regler, der gælder og tilladelser, der kræves. Denne artikel giver et overblik over de væsentligste krav og retningslinjer for opsætning af solceller.

Du bør sikre dig, at du overholder mulige gældende regler, inden du installerer solceller

Potentielle hensyn

Byggetilladelse

I mange tilfælde kræves der ikke en egentlig byggetilladelse for at installere solceller på almindelige boliger, men der kan være undtagelser og betingelser, som skal opfyldes:

Placering på taget
– Hvis solcellerne følger tagets hældning og ikke stikker væsentligt op, kræves der normalt ingen byggetilladelse.
– Hvis solcellerne ændrer bygningens udseende væsentligt, kan der dog være behov for en tilladelse.
Fredede og bevaringsværdige bygninger
– Installation på fredede eller bevaringsværdige bygninger kræver altid en tilladelse fra kommunen, og i nogle tilfælde fra Kulturstyrelsen.
Lokalplaner og servitutter
– Hvis ejendommen er omfattet af en lokalplan eller servitut, der regulerer udseendet af bygninger, kan der være behov for en byggetilladelse. Lokalplaner kan have specifikke krav til solcellers placering og udseende.Du bør derfor tjekke op på de seneste regler, der gælder for dit boligområde.

  • Placering på taget
    – Hvis solcellerne følger tagets hældning og ikke stikker væsentligt op, kræves der normalt ingen byggetilladelse.
    – Hvis solcellerne ændrer bygningens udseende væsentligt, kan der dog være behov for en tilladelse.
  • Fredede og bevaringsværdige bygninger
    – Installation på fredede eller bevaringsværdige bygninger kræver altid en tilladelse fra kommunen, og i nogle tilfælde fra Kulturstyrelsen.
  • Lokalplaner og servitutter
    – Hvis ejendommen er omfattet af en lokalplan eller servitut, der regulerer udseendet af bygninger, kan der være behov for en byggetilladelse. Lokalplaner kan have specifikke krav til solcellers placering og udseende.Du bør derfor tjekke op på de seneste regler, der gælder for dit boligområde.

Planlægning og lokalplaner

Ejendomme beliggende i områder med en lokalplan skal sikre, at installationen af solceller er i overensstemmelse med denne plan. Lokalplaner kan have specifikke bestemmelser om, hvor solceller må placeres og hvordan de skal se ud. Det er derfor vigtigt at du konsulterer lokalplanen eller kontakter kommunen, for at få præcise oplysninger om, hvilke retningslinjer, du skal følge.

El-installationer

Installation af solceller skal udføres af en autoriseret el-installatør. Dette er for at sikre, at installationen lever op til tekniske og sikkerhedsmæssige krav. Efter installationen skal anlægget anmeldes til det lokale elselskab, som vil kontrollere, at det er korrekt installeret og tilsluttet elnettet.

Energistyrelsen vejleder til at du søger råd og vejledning til valg og installering af et solcelleanlæg hos en autoriseret elinstallatør. 

Det er som udgangspunkt den autoriserede elinstallatør, der anmelder anlægget til stamdataregistret via den lokale netvirksomhed.

Bygningsreglementet

Solcelleinstallationer skal overholde Bygningsreglementets krav til blandt andet brand- og konstruktionssikkerhed. Dette indebærer, at solcelleanlægget skal være sikkert monteret og brandsikkert. Desuden skal anlægget kunne modstå vind- og snebelastning, som er almindelige i det danske klima.

Nabohensyn

Selvom solceller generelt er velkomne, kan der være behov for at tage hensyn til naboerne. 

Solceller kan i nogle tilfælde medføre blænding, genskin eller andre gener, hvilket kan skabe nabostridigheder. Det er derfor en god idé at informere naboerne om planerne og eventuelt indgå i en dialog om placeringen af solcellerne. Herved undgår du potentielle tvister.

Overblik: Disse ting bør du have styr på, inden du installerer solceller

  • Skal du søge tilladelse? 
  • Gælder der særlige regler for, hvor solcellerne skal installeres?
  • Kan solcelleanlægget genere dine naboer? 
  • Kan taget på dit hus bære solcellerne? 
  • Kan det overhovedet betale sig for dig at installere solceller? 

ℹ️ Læs mere om inverter til solceller

Derfor er solceller en god ide 

Grunde til, at solceller kan være en god ide for dig
Illustration af, hvorfor solceller kan være en god ide for dig
  • Langsigtede besparelser på din elregning: Du kan spare penge på din elregning og tjene skattefrie kroner (op til 7000 kr. pr. person) på at sælge overskydende strøm. 
  • Potentiel øget ejendomsværdi: Det er muligt, at værdien på din bolig stiger tilsvarende med prisen på et solcelleanlæg. 
  • Lang levetid og minimal vedligeholdelse: Solceller har en forventet levetid på 25 år. Derudover kræver de ganske lidt vedligeholdelse. 
  • Miljømæssige fordele: Solenergi er en ren og vedvarende energikilde, der hjælper med at reducere CO2-udledninger og bidrager til en mere bæredygtig fremtid.
  • Uafhængighed: Med et solcelleanlæg bliver du mindre afhængig af elnettet og derfor bedre beskyttet mod stigende elpriser. Dette gælder særligt, hvis du har et off-grid solcelleanlæg eller et solcelleanlæg med batteri.

ℹ️ Læs mere om, hvordan solceller kan være dit hjemmeberedskab

Hvad skal du så gøre nu?

Installation af solceller er en investering i både miljøet og økonomien. Men for at sikre en lovlig og sikker installation, er det nødvendigt at sætte sig ind i de gældende regler og krav om tilladelser. Ved at følge retningslinjerne for byggetilladelse, lokalplaner, el-installationer, bygningsreglementet og nabohensyn kan du undgå problemer og få fuldt udbytte af dine nye solceller.

ℹ️ Læs mere om priser for montering af solceller

For at få præcise oplysninger om krav og tilladelser i netop dit område, anbefales det at kontakte din lokale kommune og en autoriseret el-installatør eller solcelleleverandør. 

Er du klar til at investere i solceller? Så følg linket nedenfor og modtag tre uforpligtende tilbud på solceller! 

Ofte stillede spørgsmål

Kræver solceller tilladelse?

Hvilke ting bør du have styr på inden du installerer solceller?

Hvorfor er solceller en god ide?

Redaktionen hjælper dig med at lære og forstå de mange muligheder, der findes inden for energioptimerende løsninger. Vi deler alt fra dybdegående guides til oplysninger om tilskudsmuligheder. Vores mål er at gøre det let og forståeligt at træffe et bæredygtigt valg.

Vi har gjort det enkelt for dig at indhente tilbud på energibesparende løsninger.
Endda helt gratis og uforpligtende.

Kontakt os