Det at investere i solceller er i de fleste tilfælde en god investering, men hvad koster det egentlig at låne penge til et solcelleanlæg? Og hvordan får du det billigste lån? Vi har lavet denne guide for at hjælpe dig med at finde den bedste finansieringsløsning til dine nye solceller.
Denne artikel tager udgangspunkt i 4 forskellige måder, hvorpå du kan låne penge til solceller. Selvom der er en initialomkostning forbundet med købet og installeringen af et solcelleanlæg, kan et solcelleanlæg ses som en investering, der med årene tjener sig selv hjem igennem besparelser på din elregning. I nogle tilfælde kan prisen på solcelleanlægget sågar være tjent hjem allerede ved installeringen af solcelleanlægget, fordi anlægget øger værdien på din bolig.
4 måder at tilgå finansieringen af dine solceller på
1. Sammenlign lån til solceller fra flere banker
Når du skal have et lån til solceller er det en god idé at sammenligne lån fra flere forskellige banker. Ved at udføre en grundig sammenligning, kan du sikre dig, at du får de bedste vilkår og betingelser for dit lån til solcellerne. Det kan virke som en tidskrævende opgave at kontakte en række banker, for at høre om deres lånemuligheder til et solcelleanlæg, men det er der heldigvis råd for.
Der findes nemlig forskellige tjenester, som kan hjælpe dig med at sammenligne lånetilbud fra flere forskellige banker. EcoHelper har indgået et samarbejde med LendMe, som sikrer vores brugere det bedste lån til solceller. Du får med en enkelt låneansøgning adgang til helt op til 17 lånetilbud på dine kommende solceller. Du kan herefter vælge og vrage mellem de forskellige bankers tilbud og finde det lån, der passer bedst til netop din økonomiske situaiton. Det er helt gratis og uforpligtende at sammenligne lån.
Sammenligning af lån fra flere banker giver dig mulighed for at finde den bedste finansieringsløsning til dit solcelleanlæg. Ved at tage dig tid til at undersøge og sammenligne forskellige lånetilbud sikre du, at du får den mest økonomisk fordelagtige løsning samtidig med, at du foretager en investering i den grønne omstilling.
2. Energilån via egen bank
Den mest anvendte måde at låne til sine solceller på, er via sin nuværende bank. Det er denne mulighed, som langt de fleste benytter sig af. Mange danske banker tilbyder et såkaldt energilån, også kaldet grønne lån.
Energilån gives i de tilfælde, hvor du skal bruge penge til at finansiere et tiltag eller et renoveringsprojekt, der kan optimere energiforbruget i din bolig.
Et energilån kommer også med flere fordele, sammenlignet med et klassisk banklån eller forbrugslån. Eksempelvis kan det være, at ekspeditionen kommer uden omkostninger, at renten er favorabel eller at lånet kan have en løbetid på op til 10 år. Du vil med et energilån også kunne låne til yderligere energioptimerende løsninger som f.eks. hulmursisolering eller en varmepumpe.
Liste af energilån fra 5 af danmarks største banker:
- Energilån fra Jyskebank
- Lån til solceller fra Nordea
- Lån til energiforbedringer fra Danske Bank
- Energilån fra Sydbank
- Grønt BoligLån fra Nykredit
Da en investering i energioptimerende løsninger er med til at øge værdien af din bolig, er bankerne ofte villige til at tilbyde et lån til en attraktiv rente. Derved kan du med fordel overveje, om du udover at låne til solceller også skal få foretaget andre renoveringer i din bolig.
ℹ️ Læs mere om tilskud via varmepumpepuljen
Lån til solceller via din egen bank giver dig en mere smidig og problemfri proces. Din bank vil være bekendt med din økonomiske historik og kunne vejlede dig om de bedste lånemuligheder og betingelser. Du kan også nyde godt af den eksisterende relation og tillid, du allerede har opbygget med din bank.
Selvom det kan virke enkelt at foretage et energilån via sin egen bank, så anbefaler vi, at du sammenligner forskellige lånetilbud, undersøger rentesatser og gebyrer fra flere forskellige banker. Herved sikrer du dig det mest fordelagtige lån og der kan være mange penge at spare ved at vælge det rigtige lån til dit nye solcelleanlæg.
Er du allerede klar til at investere i solceller? Følg linket nedenfor og modtag tre uforpligtende tilbud på solceller, så ved du, hvor mange penge du skal bruge på solceller.
3. Lån til solceller via din friværdi
En alternativ måde at låne til sine nye solceller er via et lån i sin friværdi. Friværdi refererer til den værdi, ens bolig har ud over den resterende gæld på boliglånet. Hvis du har friværdi i din bolig, kan du nemlig overveje at optage et tillægslån i din eksisterende boliglån. Dette kan være en fordel, da renten på boliglån generelt er lavere end på andre typer lån.
Hvad er friværdi?
Friværdi bruges som et udtryk for differencen mellem din boligs værdi og gælden i boligen. Et eksempel kunne være, at du har købt din bolig for 2 mio. kr.. Efter 5 år har du afbetalt 200.000 kr. af gælden samt at boligen er steget med 300.000 kr. I dette eksempel har du en friværdi på 500.000 kr.
Ved at låne i sin friværdi får du mulighed for at finansiere solcelleinstallationen via den værdistigning, som er sket i din bolig. Da solceller er en investering i boligens værdi og energieffektivitet, kan det være fordelagtigt at udnytte den opsparede friværdi til at finansiere projektet.
Totalkredit har lavet en friværdiberegner, som kan give dig et estimat på, hvor meget friværdi du har i din bolig. Du kan se friværdiberegneren her.
4. Finansier dine solceller via din realkredit
At finansiere et lån til solceller via sit realkreditinstitut minder i praksis meget op af finansiering via friværdi. Et realkreditlån er det mest økonomiske valg for finansiering af solcelleanlæg. Du kan via dit realkreditinstitut optage et nyt realkreditlån eller forhøje det eksisterende lån. For at få et realkreditlån er det dog vigtigt at have en vis friværdi, det vil i den forbindelse være relevant at få en ny vurdering af din bolig, hvor også det nye solcelleanlæg tages i betragtning. Det kan i den forbindelse afgøres, om solcellerne vil bidrage til en værdistigning af din bolig.
Real Kredit Danmark begynder at tælle solceller med, når de laver ejendomsvurderinger af erhvervsbygninger. Flere realkreditinstitutter begynder at kigge ind i samme løsning.
ℹ️ FinansBureauet: Gør huset 250.000 kr. mere værd med solceller
Så hvilket lån passer til dig?
Når du ønsker at få det billigste lån til solceller er der flere muligheder, du bør overveje. Du bør starte med at undersøge, hvilken type solcelleanlæg, der passer bedst til dit forbrug og i den forbindelse finde ud af, hvilket budget du skal lægge for dine nye solceller. Herefter skal du undersøge, hvor du får det mest fordelagtige lån. Uanset om det er via udnyttelse af friværdien i din bolig, et grønt lån eller andre former for finansiering.
Uanset hvilken finansieringsmulighed du vælger, er det vigtigt at foretage en grundig vurdering af dine behov, din økonomi og gældende lånevilkår for din konkrete situation. Vælg den løsning, der passer bedst til dig og din bolig, og nyd godt af fordelene ved solceller, i form af besparelser på elregningen og din bæredygtig investering.
Du kan nemt få 3 gratis og uforpligtende tilbud på et solcelleanlæg, for at vælge den bedste løsning for dig.
Ofte stillede spørgsmål
Hvilke måder kan jeg finansiere solceller på?
Der findes flere måder, hvorpå du kan finansiere solceller på.
– Almindeligt banklån
– Energilån/grønne lån
– Boliglån (via din friværdi)
– Realkredit
Hvad er et energilån?
Et energilån (også kaldet grønne lån) er et særligt fordelagtigt lån, som de fleste banker tilbyder. Et energilån er til finansiering af tiltag eller renoveringsprojekter, der kan optimere energiforbruget i din bolig.
Kan jeg låne via min friværdi?
Du har mulighed for at låne til solceller, hvis du har friværdi i din bolig. Hvis du har friværdi i din bolig, kan du nemlig overveje at optage et tillægslån i din eksisterende boliglån.