Det evige spørgsmål: Solceller med eller uden batteri? Svaret afhænger af forskellige faktorer, og vi gennemgår dem alle herunder – så læs med og bliv klogere.
Udsigten til besparelser på elregningen og glæden ved at producere sin egen strøm får mange danskere til at investere i solceller. En tilbagevendende udfordring er dog spørgsmålet om, hvorvidt der skal følge et batteri med solcelleanlægget, så der også er gratis strøm i ydertimerne.
Solceller med batteri kan ikke svare sig for alle, men det kan være en god investering for nogen. Det afhænger først og fremmest af dit forbrugsmønster samt af dine ønsker til at være selvforsynende med grøn energi.
Solceller med eller uden batterilagring
Om du skal investere i solceller med eller uden batteri afhænger som sagt af dit forbrugsmønster. Nærmere bestemt hvor meget strøm du bruger på de tidspunkter af døgnet, hvor solcellerne ikke producerer energi.
En typisk familie, der arbejder i dagtimerne og er hjemme i aftentimerne, har som regel et stort forbrug i ydertimerne. I det tilfælde vil et batteri til lagring af strøm være en fornuftig investering. Om dagen, hvor solen skinner, og der ikke er nogen hjemme, producerer solcellerne strøm, som lagres på batteriet. Sidst på eftermiddagen hvor indstrålingen er lav, og familien vender hjem, kan den lagrede strøm bruges til husstandens forskellige gøremål.
Arbejder du om natten, er du pensionist, hjemmearbejdende eller på anden måde meget i din bolig i løbet af dagen, så er det ikke sikkert, at et batteri kan betale sig. Det skal i hvert fald ikke være nær så stort, som hvis det primære forbrug ligger i aftentimerne. Du kan læse vores guide til valg af batteristørrelse.
ℹ️ Læs mere om, hvilket batteri du bør vælge
Elforbrug, strømpriser og tilbagebetalingstid
Der er mange ting at tage højde for, når du skal vurdere, om et solcelleanlæg er en god investering, og hvorvidt der skal medfølge et batteri eller ej. Det handler først og fremmest om elforbruget og dit forbrugsmønster, men det kommer også an på, om du skal låne pengene til solcellerne eller ej, ligesom det kan spille ind, om du varmer boligen op med en varmepumpe.
Om selve batteriet er en holdbar investering eller ej, er også et spørgsmål om energipriser. Fagbladet 3F har i artiklen ”Overvejer du solceller? Se, om det kan betale sig for dig” talt med seniorspecialist i Teknologisk Institut Ivan Katic, der forklarer, at sidste år, hvor der var meget store prisstigninger på strøm, ville et batteri helt klart kunne betale sig for husstande med et stort forbrug i ydertimerne, mens det er mindre tydeligt, om det kan svare sig i skrivende stund.
Både Ivan Katic og Christina Schjervig, fagekspert i Videncentret Bolius, anbefaler i artiklen, at du kigger dit forbrug efter i sømmene og tager stilling til, hvad du tror, der sker med elpriserne fremadrettet. Det er nemlig i høj grad elpriserne, som beregningerne for tilbagebetaling af solcelleanlæg baserer sig på.
Hvad koster et solcellebatteri?
Der findes forskellige typer af solceller på markedet, men de mest anvendte til private husstande er lithium-ion batterier. Prisen varierer alt efter producent og kapacitet, men vi har lavet en oversigt over cirkapriser nedenfor.
· 5 kWh lithium-ion batteri: 15.000-20.000 kr.
· 7 kWh lithium-ion batteri: 20.000-25.000 kr.
· 10 kWh lithium-ion batteri: 27.000-30.000 kr.
· 15 kWh lithium-ion batteri: 40.000 kr.
Derudover vil der være en udgift til installation på cirka 6.000 kr.
Ved du endnu ikke, hvor stort et batteri du har brug for, kan du med fordel læse denne artikel, der tager dig gennem batterityper, størrelse, kapacitet og populære mærker: Hvilket batteri skal du vælge til dine solceller?.
Få overblik med tilbud på solceller
På denne side kan du se priseksempler på hybrid solcelleanlæg. – altså solceller med batterier – men de er i sagens natur kun eksempler. De giver dig en idé om prisniveauet, men de er ikke hundrede procent retvisende for lige præcis din situation.
Med EcoHelper kan du gratis og uforpligtende indhente tre tilbud på solceller, uanset om du ønsker et batteri eller ej. Det giver dig mulighed for at sammenligne priser og beregne, hvorvidt solceller er den rette investering for dig.