I takt med stigende energipriser og et øget fokus på bæredygtighed, er solceller blevet en populær løsning for erhvervsvirksomheder, der ønsker at reducere deres energiforbrug og CO2-aftryk. Solceller er ikke længere kun for private husstande, og mange virksomheder ser fordelene ved at investere i solcelleanlæg som en del af deres energistrategi. Denne artikel gennemgår alt det, du bør vide om solceller til erhverv.
Hvorfor vælge solceller til erhverv?
Solceller til erhverv kan være med til at stærke virksomhedens grønne profil. Derudover kan solceller medvirke til lavere omkostninger, da der ikke er afgift på den strøm, som virksomhedens solceller selv producerer og benytter.
- Omkostningsbesparelser: Solceller kan reducere energiregningen betydeligt. Efter installationen er den elektricitet, der genereres, stort set gratis. For virksomheder med højt energiforbrug kan dette føre til store besparelser over tid. Solceller kan også beskytte mod fremtidige stigninger i elpriserne.
- Bæredygtighed og CSR: Flere virksomheder fokuserer på Corporate Social Responsibility (CSR) og ønsker at reducere deres CO2-aftryk. Solceller giver virksomheder mulighed for at producere ren, vedvarende energi og dermed bidrage til en mere bæredygtig fremtid.
- Uafhængighed af elnettet: Med solceller kan virksomheder i højere grad blive uafhængige af det offentlige energinet. Dette kan være særligt fordelagtigt for virksomheder i områder med ustabil energiforsyning eller for virksomheder, der ønsker at sikre sig mod energimangel i fremtiden.
Ønsker du at styrke din virksomheds grønne profil? EcoHelper kan hjælpe dig med at finde den bedste løsning, der passer til din virksomheds behov. Følg linket nedenfor og modtag tre uforpligtende tilbud!
Hvilke virksomheder kan drage fordel af solceller?
De fleste virksomheder kan drage fordel af at investere i solceller, særligt i forhold til de markante besparelser på strøm. Det er dog ikke for alle virksomheder, at solceller kan betale sig.
For det første bør din virksomhed have et forbrug af strøm, hvor det giver mening at investere i solceller, for at opnå besparelser på elregningen. Derudover skal solcellerne placeres på en bestemt måde, for at opnå den optimale produktion af strøm. For optimal produktion skal solcellerne installeres på et sydvendt tag, hvor der er passende med plads til solcellerne. Dog er solceller stadig en mulighed, selvom din virksomheds tag er øst- eller vestvendt.
Hvis der ikke er tilstrækkeligt med plads på taget, kan du overveje, om omgivelserne, hvor din virksomhed er placeret, åbner op for muligheden for at installere eksempelvis et markanlæg.
For at have noget håndgribeligt at forholde dig til, når du skal vurdere, om det kan betale sig for din virksomhed at installere solceller, kan du modtage forskellige tilbud fra solcelleleverandører, så du kan skabe dig et overblik over beregningerne.
💡 Få solcelleanlæg til erhverv og boligforeninger
EcoHelper kan hjælpe dig med at skaffe tre uforpligtende tilbud, så du har noget at forholde dig til. Følg linket nedenfor og modtag dine tre tilbud!
Prisen på et solcelleanlæg til erhverv
Flere faktorer vil påvirke prisen på solceller til erhverv. Som tommelfingerregel koster et solcelleanlæg dog mellem 5000-6000 kr. pr. kWh. uden moms. Herudover vil det have betydning, hvorvidt du ønsker et solcelleanlæg med eller uden batteri.
ℹ️ Læs mere om 10 kW solcelleanlæg med batteri
Eksempel: For et solcelleanlæg på 20 kW til erhverv, kan du altså forvente en pris fra omkring 100.000 kr. Oveni denne pris er moms og montering. Prisen for monteringen vil påvirkes af flere faktorer, herunder typen af solceller, antal paneler samt tagtype.
ℹ️ Læs mere om priser for montering af solceller
Generelt vil solceller have en tilbagebetalingstid på 10-15 år igennem besparelser på elregningen, men i flere tilfælde kan dine solceller være tjent hjem allerede efter 7 år.
Tilskud til solceller
Der findes på nuværende tidspunkt ingen støtteordninger, der giver tilskud til solceller. Dog er der andre økonomiske fordele, du kan høste, ved installeringen af solceller til erhverv.
Din virksomhed kan forvente en reduktion af omkostninger til el med op mod 50%. Derudover følger der visse skattefordele for din virksomhed, der prioriterer at investere i en grønnere omstilling.
OBS! Selvom der på nuværende tidspunkt ikke fås tilskud til solceller, kan virksomheder søge om tilskud til diverse andre grønne omstillinger via Erhvervspuljen.
ℹ️ Læs om tilskud til solceller for erhverv
Skattemæssig regulering af solceller til erhverv
Beskatning af solceller kan desværre være et forholdsvis kompliceret emne. Der er nemlig flere faktorer, der påvirker, hvordan beskatningen foregår.
Hvis du ejer solceller, der ikke er tilsluttet det offentlige elnet, vil du ikke skulle betale skat af den strøm, du producerer. Dog betyder det også, at du ikke kan afskrive eller fratrække udgifterne forbundet med opsætningen og driften af dit solcelleanlæg.
Hvis du derimod helt eller delvist ejer et solcelleanlæg, der er tilsluttet det offentlige elnet, kan du muligvis blive beskattet af den strøm, dine solceller producerer.
Den 20. november 2012 trådte der nye skatteregler i kraft. Så hvis du har købt dit solcelleanlæg efter denne dato, vil du ikke være omfattet af den gamle ordning, kaldet virksomhedsordningen. I så fald vil du nemlig være omfattet af den skematiske metode, også kaldet standardmetoden.
Afgifter og moms for solceller til erhverv
Der er ikke afgifter på solceller til erhverv, så længe din virksomhed selv bruger den strøm, som solcellerne producerer. Begynder du derimod at sælge overskudsstrøm tilbage til elnettet, kan der pålægges skatter og afgifter, når du sælger for mere end et bestemt beløb.
Du bør derfor anskaffe dig et solcelleanlæg, der kan dække din virksomheds behov. Du bør tillige overveje at få et batteri til solcelleanlægget, så overskudsstrømmen kan blive lagret i batteriet og bruges på et senere tidspunkt, hvor solcellerne ikke producerer tilstrækkeligt strøm.
ℹ️ Læs mere om solceller med batteri
Såfremt din virksomhed er momsregistret, og skal solcelleanlægget kun dække virksomhedens forbrug, mens eventuel overskudsstrøm bliver sendt tilbage til elnettet, vil der være fuldt fradrag for købsmomsen, når du køber solceller til erhverv.
Du bør overveje et solcelleanlæg til erhverv, hvis…
For erhvervsvirksomheder, der ønsker at reducere omkostningerne og forbedre deres bæredygtighedsprofil, kan solceller være en yderst fordelagtig investering. Med de mange teknologiske fremskridt og skattemæssige fordele, er der flere grunde til at overveje at integrere solceller i virksomhedens energistrategi. Som ved enhver stor investering bør virksomheder dog nøje overveje deres specifikke behov og udføre en grundig omkostningsanalyse, inden der træffes en endelig beslutning.
Det vil derfor være nødvendigt at indhente forskellige tilbud, så du ved, hvilke omkostninger, der vil være forbundet med et passende solcelleanlæg til netop din virksomhed.
Med EcoHelper kan du få tre uforpligtende tilbud på solceller, der passer til netop din virksomheds behov. Følg linket nedenfor og modtag tre uforpligtende tilbud!
Ofte stillede spørgsmål
Kan solceller til erhverv betale sig?
Der for fleste virksomheder kan det betale sig at investere i solceller til erhverv. Der medfølger flere skattemæssige fordele for virksomheder, der har solceller.
Hvad koster solceller til erhverv?
Prisen for solceller vil afhænge af flere faktorer herunder typen af solceller samt størrelsen af anlægget. For at få en konkret pris er det nødvendigt at indhente tilbud fra leverandører.
Hvilke fordele er der ved solceller til erhverv?
Afhængig af, hvornår dit solcelleanlæg er købt, vil der være forskellige skattemæssige fordele, som virksomheder med solcelleanlæg kan høste. Eksempelvis efter den skematiske metode, vil de første 7000 kr., ved salg af overskudsstrøm være skattefrie. Derudover skal der ikke betales afgift af den strøm, som anlægget producere, der bruges til at dække virksomhedens elforbrug.
Ud over økonomiske fordele, vil et solcelleanlæg også bidrage til en grønnere omstilling.