Mange danske hjem er i dag udstyret med et oliefyr som primære varmekilde. Men i takt med at klimabevidstheden stiger, og regeringens klimamål bliver strammere, er det blevet mere aktuelt at se på alternative og mere miljøvenlige opvarmningsmetoder. En af de mest populære og effektive løsninger er at skifte oliefyret ud med en luft-til-vand varmepumpe. Denne guide vil tage dig igennem processen og forklare fordelene ved at gøre skiftet.
Hvorfor skifte sit oliefyr ud med en luft-til-vand varmepumpe?
Økonomisk besparelse
Selvom der er en initial investering forbundet med at skifte til en varmepumpe, vil du opleve en betydelig besparelse på din varmeregning over tid. Varmepumper er meget effektive og kan reducere dine varmeomkostninger med op til 50%.
Lovgivning
Regeringen har som mål at udfase oliefyr i 2030. Dette opnås ved at lave incitamenter for at udskifte dit oliefyr. Dette foregår blandt andet via varmepumpepuljen og skrotningspuljen. Det forventes også at der bliver lagt ekstra afgift på brændselsolie. Du kan læse mere om tilskudsmulighederne nedenfor.
Bæredygtighed
Varmepumper repræsenterer en mere miljøvenlig løsning for opvarmning af hjemmet sammenlignet med traditionelle oliefyr. En varmepumpe fungerer ved hjælp af elektricitet, og hvis din strømforsyning kommer fra vedvarende energikilder som solceller eller vindmøller, kan du i princippet opvarme dit hus med 100% ren og grøn energi. Vælger du samtidig at få installeret et solcelleanlæg, kan du drive en varmepumpe med din egen produceret strøm. Vi har skrevet en artikel om netop kombinationen af et solcelleanlæg og luft-til-vand varmepumpe.
Tilskudsordning for udskiftning af oliefyr via varmepumpepuljen
Når du står overfor en udskiftning af dit oliefyr til en mere bæredygtig opvarmningsløsning som en varmepumpe, kan du drage nytte af finansiel støtte. Den danske regering tilbyder en tilskudsordning ved navn ‘Varmepumpepuljen’, designet til at støtte husejere i overgangen til grønnere energiformer og i tråd med nationale mål om reduktion af CO2-udslip.
For at kvalificere dig til dette tilskud, er det nødvendigt at opfylde visse krav. Disse kan omfatte, men er ikke begrænset til, krav om pumpens effektivitet, professionel installation udført af certificerede installatører, samt at den valgte varmepumpe lever op til særlige tekniske kriterier. Beløbet, du kan modtage i tilskud, afhænger af varmepumpens type og de samlede installationsomkostninger. I september 2023 kunne man modtage op til 17.000 kr. i tilskud fra Varmepumpepuljen.
For at få en dybere forståelse af, hvordan du kan udnytte denne tilskudsordning og for at sikre, at du opfylder alle nødvendige kriterier, anbefales det at læse vores omfattende artikel ‘Tilskud via Varmepumpepuljen’. Her vil du finde alt, hvad du behøver at vide for at få mest mulig tilskud.
ℹ️ Læs mere om tilskud til varmepumpe
Mulighed for at få del i Skrotningsordningen
Skrotningsordningen er en ordning til dig som ønsker at udskifte deres gamle og ineffektive oliefyr eller naturgasfyr med en mere energivenlig og miljøvenlig varmepumpe. Denne ordning, også kendt som “varmepumper på abonnement”, gør det muligt for forbrugeren at nyde fordelene ved en varmepumpe uden at skulle bekymre sig om de store upfront-investeringer, der normalt er forbundet med en sådan opgradering. Du kan se listen af godkendte installatører her.
Få 12.000 kr. i tilskud
Tilskuddet fra skrotningsordningen udgør op til 25.000 kr. pr. varmepumpe, og i 2023 er der afsat ca. 40 mio. kr. til puljen. Det er værd at bemærke, at tilskuddet maksimalt kan udgøre 45 pct. af de støtteberettigede omkostninger ved udskiftning af olie- og gasfyr, og 30% for træpiller. Det er afgørende, at husejere sikrer sig et tilsagn om tilskud, før de påbegynder deres energibesparende projekt.
Kun for varmepumper på abonnement
Tilskuddet er kun muligt hvis du vælger en varmepumpe på abonnement. Ansøgningen skal laves af installatøren. Du kan læse meget mere på Energistyrelsens hjemmeside.
Prisen for at udskifte sit oliefyr
Når man beslutter sig for at udskifte sin opvarmningsløsning, er det vigtigt at have et klart overblik over de økonomiske aspekter af projektet. Her følger et eksempel, der skitserer de potentielle omkostninger ved at skifte til en luft-til-vand varmepumpe i en typisk dansk familiebolig på 130 kvadratmeter.
Installation af varmepumpe samt afmontering af oliefyr:
For en standard luft-til-vand varmepumpe, kan prisen ligge mellem 100.000 kr. og 140.000 kr., inklusive installation. Dette prisniveau afspejler forskellen i mærker og kapaciteten af de forskellige varmepumper på markedet.
Ekstraudstyr og Tilpasninger:
I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at anskaffe yderligere udstyr eller foretage tilpasninger i hjemmet. Dette kan inkludere installation af nye rør, opgradering af isolering eller lignende forbedringer. Disse ekstra omkostninger kan beløbe sig til omkring 10.000 kr.
Estimeret Totalomkostning:
På baggrund af disse skøn vil den totale investering for at skifte til en luft-til-vand varmepumpe ligge i området mellem 110.000 kr. og 150.000 kr.
Vigtigt at Bemærke:
Det er afgørende at understrege, at disse tal er vejledende og kan variere afhængigt af den konkrete situation. For at få det mest præcise tilbud anbefales det at indhente tilbud fra flere forskellige leverandører.
Denne investering skal ses i lyset af de fremtidige besparelser på energiregningen, samt den positive indvirkning skiftet har på miljøet. Over tid vil investeringen i en mere energieffektiv varmeløsning kunne betale sig selv tilbage gennem lavere driftsomkostninger.
Kan det betale sig at afskaffe sit oliefyr?
Den centrale overvejelse for mange husejere er, om det rent økonomisk giver mening at udskifte et eksisterende oliefyr med en varmepumpe. Et afgørende element i denne beslutningsproces er olieprisens udvikling. I 2022 oplevede vi betydelige svingninger i olieprisen, hvilket gjorde det mere attraktivt økonomisk at have en varmepumpe i den periode. Siden da har oliepriserne stabiliseret sig, og forskellen i driftsomkostninger mellem opvarmning med olie og en varmepumpe er mindre markant.
Vi ved ikke hvad fremtiden bringer
Det er derfor vigtigt at vurdere, om man er villig til at løbe risikoen for eventuelle fremtidige stigninger i oliepriserne. Før eller siden, og senest i 2030, vil det være nødvendigt at foretage et skifte væk fra oliefyret, da der er en politisk ambition om at udfase fossile brændstoffer til fordel for mere bæredygtige opvarmningsmetoder. Spørgsmålet er derfor, om det giver mest mening at investere i en varmepumpe nu, eller om det er bedre at vente.
Sådan får du den bedste pris på en varmepumpe
Vi har forenklet processen for at finde den mest konkurrencedygtige pris på en ny varmepumpe. Ved at koble dig sammen med de tre mest relevante udbydere, får du mulighed for at modtage tilbud fra hver af dem, hvilket giver dig et indblik i prisniveauet og muligheden for at vælge den leverandør, der tilbyder den mest fordelagtige pris.