Hvilken størrelse varmepumpe skal du vælge?

At vælge den rigtige varmepump er altafgørende for både optimal virkning samt økonomi. Generelt set hænger størrelsen på din bolig sammen med størrelsen på din varmepumpe, men andre faktorer kan påvirke, hvilken størrelse varmepumpe, du skal vælge. Læs med her og find ud af, hvilken størrelse du skal vælge.

Ved du allerede nu, hvilken størrelse varmepumpe du skal vælge? Så følg linket nedenfor og modtag tre uforpligtende tilbud på varmepumper!

Hvad påvirker valget af varmepumpe?

Det er vigtigt, at du vælger den rigtige størrelse varmepumpe. Det er vigtigt, da en varmepumpe i forkert størrelse, vil påvirke mængden af energi, som varmepumpen bruger. 

En varmepumpe, der er for lille til dit behov, vil have problemer med at opretholde temperaturen og vil derfor ende med at bruge en masse energi. Men derimod vil en varmepumpe, der er for stor, opvarme din bolig for hurtigt og derefter slukke, før den opnår optimal effekt. Dette vil føre til højere energiomkostninger, der vil medføre mindre besparelser end forventet. 

Din varmepumpe skal derfor have en størrelse, der passer til dit behov. Således den hverken er for stor eller for lille. Dette opnås ved dimensionering af varmepumpen, så den passer dit forbruget i dit hjem. 

Dimensioneringen af varmepumpen påvirkes bl.a. af dit boligareal, forbrug, isoleringen af din bolig samt dit vandforbrug. 

Få den rigtige varmepumpe fra starten af. Følg linket nedenfor og modtag tre uforpligtende tilbud på varmepumper! 

Overvejelser, inden du vælger en varmepumpe

Når du skal vælge en varmepumpe, er det vigtigt at finde den rigtige størrelse for at sikre effektiv opvarmning og økonomisk drift. Her er nogle faktorer, du bør overveje:

1. Boligens størrelse og antal etager 
Størrelsen på din bolig er en af de vigtigste faktorer. En større bolig kræver en kraftigere varmepumpe for at opvarme alle rum effektivt. Som tommelfingerregel kan du regne med, at der skal bruges ca. 30-50 W per kvadratmeter for en luft til vand-varmepumpe.

Hvis varmepumpen skal opvarme flere etager, kan det være nødvendigt med en større model, så varmen effektivt kan distribueres i boligen.

2. Boligens Isolering
God isolering reducerer varmebehovet og kan gøre det muligt at vælge en mindre varmepumpe. Hvis din bolig er godt isoleret, vil du kunne nøjes med en varmepumpe med lavere kapacitet sammenlignet med en dårligt isoleret bolig.

3. Klimaforhold
Koldere områder kræves en varmepumpe med højere kapacitet, da varmepumpen skal arbejde hårdere for at opretholde en behagelig temperatur. I områder med mildere vintre kan en mindre model være tilstrækkelig.

4. Varmepumpetype – med eller uden varmt vand?
Der findes forskellige typer varmepumper, såsom luft-til-luft, luft-til-vand, og jordvarme. Luft-til-luft varmepumper er ofte mindre og nemmere at installere, mens luft-til-vand og jordvarmeanlæg kræver mere kapacitet, men er også mere effektive, især i større boliger. Derudover skal du vælge en luft til vand-varmepumpe, hvis du ønsker, at din varmepumpe kan opvarme vandet i din bolig. 

5. Boligens energibehov
Det er vigtigt at få vurderet dit samlede energibehov, hvilket inkluderer opvarmning, varmt vand, og eventuelle særlige behov som poolopvarmning. En energikonsulent kan hjælpe med at lave en præcis beregning.

6. Fremtidssikring
Overvej også dine fremtidige behov. Hvis du planlægger at udvide dit hjem, kan det være en god idé at vælge en varmepumpe, der har lidt ekstra kapacitet, så den kan håndtere de nye forhold.

7. COP- og SCOP-værdi
Varmepumpens effektivitet måles i COP (Coefficient of Performance). Jo højere COP, desto mere energieffektiv er varmepumpen. En høj COP kan gøre det muligt at vælge en mindre model, da den vil være mere effektiv.

SCOP står for “Seasonal Coefficient of Performance” og er et mål for den gennemsnitlige effektivitet af en varmepumpe over en hel varmesæson. På samme måde som COP-værdien, er SCOP-værdien et udtryk for varmepumpens effektivitet. Jo højere SCOP-værdien er, desto mere effektiv er varmepumpen over en hel varmesæson. 

Derudover kan du også kigge på varmepumpernes energimærke fra Energistyrelsen, hvis du ønsker at aflæse effektiviteten. G er den laveste effektivitet, mens A+++ er den mest effektive. 

Beregning af størrelse på varmepumpe

Der er en simpel tommelfingerregel, for at beregne, hvor stor din varmepumpe skal være. 

Størrelsen på varmepumpe
Beregning på størrelsen af varmepumpe – en tommelfingerregel

Eksempel: Murstensvilla på 175 kvm fra 1980’erne. Husstanden bruger ca. 0,050 kWh pr. kvm. 

Regnestykket for denne bolig vil derfor se således ud:

0,050 x 175 = 8,75 kWh. Huset skal altså have en varmepumpe, der har en effekt på omkring 9 kW.

ℹ️ Læs mere om luft til vand-varmepumpe til 150 kvm og luft til vand-varmepumpe til 200 kvm

Størrelsen på en luft til vand-varmepumpe

En luft til vand-varmepumper varierer, generelt set, i størrelser fra 5 kW til 16 kW. 

Størrelse på en luft til vand-varmepumpe vil typisk være mellem 1 og 1,5 meter høj og mellem 0,5 og 1 meter bred, dette svarer cirka til størrelsen på en standard vaskemaskine. Vægten på varmepumpen vil ofte være mellem 60 og 100 kg.

OBS! Selvom der findes diverse metoder og tommelfingerregler, fraråder vi, at du selv beregner størrelsen på din varmepumpe. Korrekt dimensionering er afgørende for varmepumpens energieffektivitet og dine besparelser.

For korrekt dimensionering, der sikrer den korrekte varmepumpe til dit behov, bør du rådføre dig ved en ekspert. Følg linket nedenfor og modtag tre uforpligtende tilbud!

Hvilken varmepumpe bør du vælge?

For at få mest muligt ud af din varmepumpe bør du vælge den varmepumpe, der distribuerer varmen bedst med det laveste energiforbrug. 

Omfanget af dit behov har også betydning for, hvilken type varmepumpe du bør vælge. Eksempelvis kan en luft til luft-varmepumpe, ikke opvarme vand. En luft til luft-varmepumpe er bedst til mindre boliger såsom kolonihavehuse og sommerhuse. Hvis du derfor ønsker, at din varmepumpe kan opvarme vandet i din bolig, bør du undersøge en luft til vand-varmepumpe. 

Derudover bør du overveje, om du ønsker at købe en varmepumpe eller anskaffe dig en varmepumpe på abonnement.

Da der netop er flere faktorer, der påvirker, hvilken varmepumpe, der er den rigtige for dig, bør du rådføre dig ved en ekspert, der kan guide dig til den helt rigtige varmepumpe til dit behov. 

ℹ️ Læs om tilskud til varmepumpe via varmepumpepuljen

Tjekliste til valg af den rigtige varmepumpe

Følgende forhold skal overvejes, når du skal vælge en varmepumpe. 

  1. Hvor stor er din bolig? Hvor mange etager?
  2. Hvor godt er din bolig isoleret?
  3. Hvordan er klimaet, du bor i?
  4. Har du planer om at udvide eller ændre din bolig? 
  5. Hvad er dit nuværende varmebehov?
  6. Har du behov for varmt brugsvand? 

Er du klar til at investere i en varmepumpe? Følg linket nedenfor og modtag tre uforpligtende tilbud!

Ofte stillede spørgsmål

Hvor stor en varmepumpe skal jeg vælge?

Hvad afgør størrelsen på varmepumpen?

Kan jeg selv beregne størrelsen på varmepumpen?

Skal jeg kende den passende størrelse på varmepumpen inden jeg kontakter en leverandør?

Redaktionen hjælper dig med at lære og forstå de mange muligheder, der findes inden for energioptimerende løsninger. Vi deler alt fra dybdegående guides til oplysninger om tilskudsmuligheder. Vores mål er at gøre det let og forståeligt at træffe et bæredygtigt valg.

Vi har gjort det enkelt for dig at indhente tilbud på energibesparende løsninger.
Endda helt gratis og uforpligtende.

Kontakt os