Drømmer du om en mere klimavenlig varmekilde, så kan en varmepumpe måske være den rigtige løsning for dig. Hvis du overvejer en varmepumpe, så bør du kende dine muligheder for at få tilskud til en varmepumpe. Læs med og find ud af, hvilken løsning der er den rette for dig.
Overblik: Tilskud til varmepumper
Afhængigt af tilskudsordningen, kan du få mellem 17.000-27.000 kr. til en luft til vand-varmepumpe.
Afhængigt af din situation, er der nemlig forskellige muligheder for tilskud til en varmepumpe.
Grundlæggende er der tre forskellige muligheder, for at få en økonomisk håndsrækning i forbindelse med, at du skifterfyret ud med en luft til vand-varmepumpe. Der er følgende tre tilskud;
- Op til 17.000 kr. fra Varmepumpepuljen
- 25.000 kr. fra Skrotningsordningen
- 8.000-10.000 kr. fra Afkoblingsordningen
Varmepumpepuljen
Med Varmepumpepuljen kan du få tilskud til en varmepumpe, når du skifter opvarmningsform i dit hjem fra et oliefyr, gasfyr eller træpiller til en varmepumpe. Dette gælder dog kun, hvis dit hjem er placeret i et område, hvor der ikke er planlagt fjernvarme.
Varmepumpeuljen tilbydes af Energistyrelsen og var tidligere kendt som ‘Bygningspuljen’.
ℹ️ Læs mere i vores artikel om Varmepumpepuljen
Skrotningsordningen
Med folketingets ønske om at få udfaset olie og naturgas, kan du med skrotningsordningen få tilskud til en varmepumpe, hvis du skrotter dit gamle olie- eller gasfyr til fordel for en varmepumpe på abonnement.
For at få tilskud gælder der et krav om, at du skal have bopæl uden for den kollektive varmeforsyning.
Afkoblingsordningen
Formålet med Afkoblingsordningen er at gøre det billigere at udskifte et gasfyr med en varmepumpe. Ordningen dækker de ca. 8.000 kr., som det koster i afkoblingsgebyr at komme af med et gasfyr.
Ordningen er sat til at løbe frem til 2026. Ordningen er målrettet private husejere, men udlejere i udlejningsbolig med gasfyr kan også søge om dette tilskud.
OBS! Vær opmærksom på, at du ikke kan søge tilskud med tilbagevirkende kraft.
Det medfører, at uanset hvilken pulje, du ønsker at søge, skal du være forberedt. Det betyder, at du skal vide, hvilken pulje du vil søge, hvornår den åbner og helst også hvilken varmepumpe, du vil købe og hos hvilken leverandør.
ℹ️ Læs mere i vores artikel om Afkoblingsordningen
Få konkrete tilbud på luft til vand-varmepumper, der passer til dit konkrete behov. Herved kan du være forberedt, når du søger tilskud til din nye varmepumpe. Følg linket nedenfor og modtag tre uforpligtende tilbud!
Sådan søger du tilskuddet
Varmepumpepuljen
Tilskud til en varmepumpe søges gennem Varmepumpepuljen og fordeles efter først-til-mølle-princippet. Derfor kan du med fordel sidde klar ved tastaturet, når puljen er åben. Du kan få op til 17.000 kr. i tilskud.
Ansøgningen indsendes digitalt via SparEnergi.dk, og processen foregår i seks trin:
- Forbered din ansøgning ved at have de nødvendige informationer klar, inden puljen åbner. Det gælder:
a. Dokumentation for ejerskab af din bolig – findes på tinglysning.dk
b. Boligens energimærkningsnummer – det finder du på SparEnergi - Start ansøgningsprocessen på SparEnergi.dk. Her skal alle felterne udfyldes, hvorefter du sender ansøgningen af sted.
- Læn dig tilbage og vent på svar fra Energistyrelsen. Er der behov for yderligere informationer, bliver du kontaktet.
- Modtag svar på din ansøgning – såfremt du får tilsagn, kan du fortsætte til næste punkt
- Få monteret din nye varmepumpe
- Få udbetalt tilskuddet
De sidste år har der været stor interesse for Varmepumpepuljen, og det anbefales derfor at du ansøger hurtigst muligt. Vil du gøre det nemmere for dig selv, kan du indhente tilbud på varmepumper allerede nu.
Vær klar, når du skal søge tilskud fra Varmepumpepuljen! Følg linket nedenfor og modtag tre uforpligtende tilbud på varmepumper.
Skrotningsordningen
For at kunne søge tilskud til din varmepumpe igennem Skrotningsordningen kræves det, at du;
- skifter til en varmepumpe på abonnement
- er villig til at skrotte dit gamle olie-, gas- eller træpillefyr.
ℹ️ Læs mere om udskiftning af gasfyr til varmepumpe
Tilskuddet på 25.000 kr. kommer fra Skrotningsordningen, og det er ikke dig selv, der søger det, men derimod leverandøren. Du får heller ikke tilskuddet udbetalt i kontanter – det er i stedet medregnet i det tilbud, du får fra leverandøren.
Der er dog et par ting, du skal være opmærksom på:
- Det er kun syv udvalgte leverandører, der kan søge Skrotningsordningen. Du kan finde dem på SparEnergi.dk
- Hvis du får tilskud fra Skrotningsordningen, når du skifter til varmepumpe på abonnement, kan du ikke få reduceret elafgift på den del af dit elforbrug, der er over 4.000 kWh om året.
Om en varmepumpe på abonnement er den rette løsning for dig afhænger af flere forskellige faktorer, og du kan derfor med fordel indhente tilbud på varmepumper, både med og uden tilskud fra Skrotningsordningen. Med konkrete tilbud passende til netop din situation, har du noget håndgribeligt at forholde dig til, når du skal overveje, hvilken løsning, der passer bedst til dig.
Følg linket nedenfor og modtag tre uforpligtende tilbud på varmepumper!
Afkoblingsordningen
Afkoblingsordningen er en chance for at få dækket omkostningerne ved at sige farvel til gasfyret og goddag til en mere miljøvenlig løsning, nemlig en varmepumpe.
Nedtagning af gasmåleren og afkobling af gasfyret er en udgift på mellem 8.000 og 10.000 kroner, som du kan undgå at betale. Du skal dog ikke vente for længe, da tilskuddene gives efter først-til-mølle-princippet.
For at komme i betragtning til tilskud skal du overholde følgende krav:
- Du skal være privat boligejer eller udlejer af udlejningsboliger med gasfyr.
- Du har et årligt gasforbrug mellem 100m³ og 6.000m³.
- Der er ikke registreret et CVR-nummer på din adresse.
- De seneste tre år har du ikke modtaget mere end 200.000 EUR i de minimis-støtte.
Du søger Afkoblingsordningen på Mit Evida. Det er dig selv, der skal opsige din gasforsyning for at få del i afkoblingspuljen. Hverken din VVS-installatør, fjernvarmeselskabet eller andre kan opsige gasforsyningen på dine vegne.
Din opsigelse skal ske digitalt på Mit Evida, og du ansøger om fritagelse for afkoblingsgebyret i samme ombæring. Vær opmærksom på, at:
- Afkoblingsordningen kun gælder for opsigelser, som Evida modtager, mens puljen er åben, og så længe der er penge tilbage i puljen. Du kan ikke få andel i puljen med tilbagevirkende kraft.
- Det er datoen, du opsiger din gasforsyning, der tæller i forbindelse med gebyrfritagelse. Ikke datoen for skiftet af varmekilde.
- Din opsigelse er bindende for dig og for Evida fra det tidspunkt, hvor Evida modtager opsigelsen.
ℹ️ Læs mere om Afkoblingsordningen og tilskud i 2024
Skift dit gasfyr ud med en mere miljøvenlig løsning! Følg linket nedenfor og anmod om tre uforpligtende tilbud på varmepumper.
Få tilskud til andre energiforbedringer
Tilskud til varmepumpe er én løsning, men det er måske ikke den eneste energiforbedring, du ønsker at foretage i dit hjem. Med statens ønske om at støtte energivenlige tiltage i de danske hjem, har Energistyrelsen oprettet endnu en pulje, Energirenoveringspuljen, hvor der kan søges tilskud til andre energiforbedringer.
Der kan søges tilskud til bl.a.;
- Isolering
- Vinduer
- Ventilationsanlæg
- Vandbåret rumvarme
- Energimærke
Energirenoveringspuljen er åben i skrivende stund. Men inden du sætter forventningerne for højt, bør du undersøge, om du lever op til de fem krav, som Energistyrelsen stiller.
De fem krav, som energistyrelsen stiller er følgende;
- Dit hus skal være en helårsbolig, og du skal selv eje det.
- Dit hus skal have et gyldigt energimærke i kategorien E, F eller G og der må ikke være foretaget ændringer på dit hus, siden det blev udstedt
- Projektet må ikke være sat i gang eller gennemført, når du ansøger. Du må først igangsætte det, når du har fået tilsagn.
- Du må ikke tidligere have fået tilskud til samme projekt.
- Arbejdet skal udføres af en virksomhed med gyldigt CVR-nummer.
Kilde: Energistyrelsen; Varm op til at søge tilskud til energirenovering.
Ofte stillede spørgsmål
Kan man få tilskud til varmepumpe?
Ja, du kan søge om tilskud på 17.000 kr. til luft til vand-varmepumpe og 27.000 kr. til jordvarmeanlæg gennem Varmepumpepuljen.
Hvornår åbner Varmepumpepuljen i 2024?
Varmepumpepuljen er åben på nuværende tidspunkt med virkning fra den 27. maj 2024.
Hvornår åbner Afkoblingspuljen i 2024?
Afkoblingspuljen åbnede i januar 2024. Tilskud fordeles efter først-til-mølle-princippet. Så det anbefales at du søger så hurtigt som muligt.
Kan man få tilskud til luft til luft-varmepumpe?
Nej. Både Varmepumpepuljen og Skrotningsordningen er målrettet jordvarmeanlæg og luft til vand-varmepumper. Ønsker du en luft til luft-varmepumpe, er der ingen tilskudsmuligheder.